Wat is handtherapie?

De handtherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van handletsels en -aandoeningen, maar ook polsletsels en -aandoeningen.
Hierbij kunt u denken aan alle handgerelateerde klachten, zoals bijvoorbeeld vinger- en peesletsels, polsklachten, carpaal tunnelsyndroom, CRPS, dystrofie, reumatoïde arthritis, handproblemen bij neurologische aandoeningen, shoulder-hand syndroom, tenniselleboog, etc.
Ook combinaties van hand-, pols-, elleboog- en schouderklachten kunnen specifiek worden behandeld.

Wat is een handtherapeut?

De handtherapeut houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen, huid en bloedvoorziening. Het revalidatieproces kan aan een operatief of niet-operatief ingrijpen plaatsvinden. In de handtherapie is het belangrijk dat de patient en handtherapeut een intensief traject ingaan, waarbij inzet en medewerking van patient als handtherapeut van wezenlijk belang zijn.
Naast de reguliere behandeling kan de handtherapeut ook daar waar nodig een ondersteunende behandeling geven, zoals het vervaardigen van spalken/orthesen, tapen of het aanmeten van verbandmiddelen.
Ook littekenbehandeling en het geven van adviezen in het kader van vrije tijd en werkgerelateerde activiteiten horen bij het werk van de handtherapeut.

Wat kan de handtherapeut u bieden?

Handtherapie is een specialisatie binnen het vakgebied fysiotherapie. De handtherapie houdt zich bezig met aandoeningen van onder andere spieren, pezen, botten, zenuwen, huid en gewrichten van de hand en/of pols. Op basis van één of meerdere aandoeningen kunt u beperkingen ervaren in uw dagelijks leven zoals bij huishouden, autorijden en het uitvoeren van werk en/of hobby. De handtherapeut verzorgt de handtherapie welke noodzakelijk is voor uw aandoening. De handtherapeut zal na een intake/screening, met u de behandelmogelijkheden bespreken en samen met u behandeldoelen opstellen. Het centrale doel is om zo snel mogelijk van uw klachten af te komen en weer zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren.

Aandoeningen van de hand

Kleine aandoeningen aan de vinger of hand kunnen verstrekkende gevolgen hebben op het functioneren van de hand en soms van de hele arm. De dagelijkse activiteiten zoals het wassen en aankleden, een boterham smeren, een brief schrijven of een hand schudden kunnen plotseling verstoord raken, doordat de mechaniek en de sturing van de hand het laten afweten. Deze aandoeningen kunnen langzaam ontstaan (artrose, overbelasting) of plotseling, bijvoorbeeld na een trauma.
Vanwege de ingewikkelde anatomische structuur en de fijne motoriek, vereisen hand- en of polsaandoeningen een gedegen aanpak door een hiervoor gespecialiseerde handtherapeut.

Bel direct
Routebeschrijving