Wat is echografie?

Het gebruik van echografie van het bewegingsapparaat binnen de fysiotherapie wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Echografie wordt gebruikt om de kwaliteit van spieren, pezen, kapsel, banden en soms ook zenuwen en bloedvaten in m.n. de armen en benen in beeld te brengen en te beoordelen op kwaliteit, vorm en functie. Echografie is op die manier uitermate geschikt voor het in beeld brengen van mogelijke beschadiging/letsels binnen de weke delen van het menselijk lichaam. Een extra voordeel van echografie is, dat er ook bewegende beelden gemaakt kunnen worden.
Met een behandelkop, de ’transducer’, worden met tussenkomst van gel hoogfrequente geluidsgolven het lichaam in gestuurd en weer opgevangen door dezelfde transducer. Met behulp van software worden de teruggezonden geluidsgolven omgezet in een beeld met grijstinten. U kunt het vergelijken met een echoscopie bij zwangerschap.

Voor wie

Echografie is met name geschikt voor nadere diagnostiek als aanvulling op het lichamelijk onderzoek. Zo kan het zijn, dat we bijvoorbeeld willen onderzoeken of een slijmbeursontsteking uw klachten veroorzaakt of dat er mogelijk een pees wordt ingeklemd in de schouder. Een andere optie is om te kunnen bepalen of een spier ingescheurd is, of dat deze alleen is opgerekt. Het kan ook voorkomen dat na een bepaalde periode een herhalingsecho wordt gemaakt, om te zien in welke mate het weefsel door de ingestelde therapie beïnvloed is.

Wat zijn de toepassingen van echografie?

Echografie wordt toegepast bij het onderzoek naar aandoeningen van spieren, pezen, zenuwen, slijmbeurzen, gewrichtsbanden, kraakbeen, menisci, kapsels en soms botten. Hieronder ziet u een aantal toepassingsgebieden van echografie:

Spieren scheuren, littekens, kalkneerslag
Pezen scheuren, degeneratie, kalkneerslag
Slijmbeurzen ontstekingen, vochtcollectie, kalkneerslag
Gewrichtsbanden scheuren, verdikkingen
Kapsels ontstekingen, scheuren, verdikkingen
Kraakbeen schade, defecten, dikte
Meniscus oppervlakkige scheuren, cystes
Botten losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen, groeischijven
Zenuwen ligging in tunnels bijvoorbeeld bij de carpale tunnel

Het gebruik van echografie binnen het fysiotherapeutisch handelen biedt zeer veel voordelen: het onderzoek is voor de patiënt niet belastend. Echografie is snel, de patiënt krijgt een beter beeld, een nauwkeuriger diagnose en prognose kan worden gesteld en de behandeling kan beter op de klacht afgestemd worden.
Echografie kan, mits deskundig uitgevoerd, de arts of specialist en de patiënt waardevolle informatie verschaffen, hetgeen van belang kan zijn voor het juist behandelen van aandoeningen aan hand, pols en/of arm.

 

 

Bel direct
Routebeschrijving